Vem är jag egentligen

Jag är en vanlig kvinna som går i vanliga skor. Jag har lite olika intressen men som jag ännu inte behärskar till fullo. Men hur kul vore det om så var fallet. Går och påtar i min trädgård och försöker få det hemtrevligt i huset. Bor tillsammans med Thomas som varit min "gubbe" i 24år. Vi har varsin son, men de är vuxna och har egna hem nu.

söndag 12 augusti 2018

Nu börjar chilin mogna

Nu börjar mina chillisar bli röda lite här och där. Jag har inte fått några förr om åren, och nu har jag så mycket så jag inte vet vad jag skall göra med dem. Jag googlade lite och hittade en video med Jamie Oliver som gjorde chilisås. Man behövde såklart chili. Det har jag 😁.


Jag hittade även en paprika som jag sått från frön som jag tog av en köpepaprika som jag tyckte var god.

Sen behövde man lök. Här har vi dem.

Den vitlök jag satte förra året, blev det inget av. Kanske för att jag kom på det så sent och satte vitlök som jag köpte i affären. Nu spanar jag efter sättlök som man kan köpa på webben. Det verkar vara för tidigt, för de har inte lagt ut dem än. De skall ju sättas i oktober, så jag får börja förbereda en pallkrage nu, genom att mata jorden med näring. För nästa år skall jag jämlarns ha en massa.

Tomater skulle man också ha i.Detta skördade jag i förrgår.Det är mest körsbärstomaterna som blivit klara. 

De större pastatomaterna börjar bli röda.

Den ryska monstertomatplantan jag fick av kompisen Lotta, har börjat tillverka en tomat. Den ser lite kul ut.


Äppelcidervinäger är inget jag har gjort själv. Så det blir att lägga i korgen tillsammans med vitlöken på ICA.

Däremot kan jag göra äppeljuice (som också skall ner i såsen) på egna äpplen i år. Det är första gången på 14 år som trädet ger så stor skörd.


Vi köpte ju en fruktpress förra året, så snart kan vi sätta igång och göra egen juice.
Jag hoppas att Jamie har rätt när han säger att denna sås är gudomligt god.

Här är videon med Jamie Oliver

Mina rödbetor börjar bli stora. Jag har ingen aning om när det är bäst att skörda dem. En del säger strax innan frostnätterna sätter igång, men jag är rädd att de blir träiga om de får stå för länge. Jag tror att jag ska rycka upp några och lägga in, så får resten stå ett tag till.

En enda melon har jag hittills lyckats få till. Den är något större än en tennisboll just nu.

Sparrisen fick lite bokashi-näring igår. Jag tänker inte plantera ut dem i år. Kanske prövar jag med några för att se om de klarar sig, men jag ämnar låta de flesta stå i tunnelväxthuset i en pallkrage med ett täcke av fiberduk under vintern. Nu måste jag bestämma var jag skall ha dem i trädgården, så att jag kan förbereda jorden på platsen redan nu.

Jag grävde upp resten av potatisen igår. Det blev en hel del.

Där potatisen stod, har jag nu krattat till ett område där jag skall så spenat. Det regnade inatt, så idag är det perfekt att så dem.

Mina inomhussådder börjar också att gro. Här har jag sått sallat, bondbönor och purjolök. Min sådd av purjo som jag satte 24 maj, hade dött under veckan jag var i Frankrike. Lite surt, men det är bara att försöka igen. Tur att den tål kyla. Jag får sätta ut dem i några hinkar i tunnelväxthuset när de växt till sig.

Igår klippte jag av all dill och använde de finaste kronorna till att göra mer örtsalt. Själva dillvipporna hade vissnat. Jag tog hand om en del persilja också som jag frös in. när jag ändå höll på, så gjorde jag en sats örtsalt till. Denna gången tog jag med en röd padrones. Ska bli spännande att se hur det blir.
Min lilla mixer räckte inte till, så jag fick gå ner till grannen Mia och låna hennes stora. Det fick jag så gärna göra. Sen bjöd hon på en kopp kaffe också. Hon är snäll hon.

Kramis

Inga kommentarer: