Vem är jag egentligen

Jag är en vanlig kvinna som går i vanliga skor. Jag har lite olika intressen men som jag ännu inte behärskar till fullo. Men hur kul vore det om så var fallet. Går och påtar i min trädgård och försöker få det hemtrevligt i huset. Bor tillsammans med Thomas som varit min "gubbe" i 24år. Vi har varsin son, men de är vuxna och har egna hem nu.

måndag 28 augusti 2017

Odlingslådor och Äppelmust

Gårdagen bjöd på aktiviteter av mycket hårt arbete. Men ska man få något gjort här i livet, så är det bara att kavla upp ärmarna.

Jag har hittat en ny vlogg på Youtube och blogg som jag senaste veckan kollat en del på. Hon heter Sara Bäckmo, och är en journalist som älskar att odla grönsaker. Hon förklarar så bra och har inspirerat mig så att jag vill odla mer. Eftersom mitt växthus är väldigt litet, så blir jag tvungen att börja odla mer utomhus. Vårt trädgårdsland är inte heller jättestort, men jorden är full av lera och är svårjobbad. Där får jag odla potatis och lök och kanske nån rad med spenat.
Här är länkarna till Saras visdom:  Vloggen:  Sara Bäckmo  Bloggen: Skillnadens trädgård

Thomas och jag skruvade ihop två odlingslådor av gammalt byggvirke som vi fått av grannen och som vi ställde utanför växthuset. Vi tog först bort den gamla lådan vi hade. Den var full av myror, så det var lika bra att börja om på nytt.


Här har vi fått en låda på plats, och skruvat ihop första delen av den andra lådan.



Thomas sågade och svor över att sågen inte sågade rakt. Jag förstår att det är viktigt att det skall vara rakt och korrekta mått på brädorna, men det är ju bara odlingslådor som med tiden kommer att bli myrbon. Det tycker inte Thomas. Man gör ett bra jobb, eller inget alls. Ok, då!!!!  





Så här fint blev det till slut. Nu tänkte jag olja in dem i nån mörk nyans så de blir ännu finare. 
Tråkigt att man måste vänta till nästa får innan man kan börja odla i dem. Jag skall dock börja och fylla dem med lite jord, och börja "mata" den med kompost redan nu. 





Sara tycker att man skall kompostera med bokashimetoden, och jag är bra sugen på att prova. Lite dyrt kanske, men. Nån hobby ska man väl ha?


När lådorna var klara, så gick Thomas ner och spikade lite på smedjan. Efter ett tag kom Björne och Mia upp och undrade om vi skulle göra äppelmust, som vi hade pratat om i lördags. Vi köpte en fruktpress i våras, och tyckte att det nu var dags att prova den.
Eftersom vi inte har några egna äpplen, fick vi till B och M´s stora glädje, ta deras. De brukar slåss med äpplena varje år. De ramlar ner och ruttnar i gräsmattan. Det är ett evigt krattande och många vändor med skottkärran fram och tillbaka mellan gräsmattan och komposten.

Vi plockade en korg och sen satt vi och skar äpplena i bitar. Man ska egentligen mosa äpplena innan, men det innebar merjobb, så vi provade ändå.



Bitarna lade vi i fruktpressen och började pressa. Det gick inge vidare.




Inte mycket till saft rann ut. Mia gick då in i köket och tog fram matberedaren, sen började vi om på nytt. 




 Då gick det mycket, mycket bättre. Det forsade ut saft ur pressen.



Det var verkligen superkul att göre detta tillsammans. Vi var 5 som satt och skar äpplen, mixade i matberedaren, tömde i fruktpressen och pressade saft. 
När första korgen var pressad, gick vi och plockade en ny korg. Självklart ville vi ha de fina äpplena högst upp.




Vi jobbade i flera timmar, men kul var det. Så här mycket grufs blev det av de två äppelkorgarna.



Det blev 2,5 10-liters hinkar med must. 



För att musten skall hålla längre, måste man konservera den. Flaskorna skall stå i 75-80 gradigt vatten i 30 minuter. Då skall musten förhoppningsvis kunna lagras ett tag.



Två trötta familjer sov nog väldigt gott natten till måndagen. I alla fall gjorde jag det!!

Kram.

Inga kommentarer: